Ananasowa sangria z bazylią

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Wino białe wytrawne - 750 ml
Rum - 2 kieliszki niekoniecznie
Ananas świeży - mały - 1 szt.
Mango - dojrzałe - 1 szt.
Bazylia - 8 gałązek
Sok ananasowy - 500 ml
Kostki lodu - kilka

Ananasowa sangria z bazylią

Odmienione wydanie sangrii ;)

  • 15 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Sangria jest tradycyjnym hiszpańskim napojem alkoholowym. Nazwa została nadana temu trunkowi ze względu na jego głęboki czerwony kolor (sangria z hiszpańskiego oznacza krwawienie).  Moja sangria jest nietypowa bo żółta, z dodatkiem ananasa, mango i bazylii. Ten rodzaj ponczu wyśmienicie smakuje na przyjęciu – np. sylwestrowym lub w lecie na świeżym powietrzu.  Napój jest niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu.

 

Kroki

1
Gotowe

Ananasa obieramy, kroimy w plastry, a następnie w nieduże kawałki. Obrane mango również kroimy w niewielką kostkę. Bazylię płuczemy.

Do dużej szklanej misy lub dzbanka wrzucamy pokrojone owoce, wlewamy wino, rum (niekoniecznie) i sok ananasowy (kolor naszego ponczu zależy od soku ananasowego - raz ma obłędnie żółty kolor a czasem trochę mętny). Dodajemy część listków bazylii i odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.

Gotową sangrię rozlewamy do szklanek, dodajemy kostki lodu, dekorujemy pozostałymi listkami bazylii.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

ciasto-biszkoptowe-z-jablkami-kremem-kokosowym-i-galaretka
poprzedni
Biszkoptowe ciasto z jabłkami, masą kokosową i galaretką
hiszpanska-zupa-czosnkowa
następny
Hiszpańska zupa czosnkowa