Andruty z masą kakaowo migdałową i powidłami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Andruty - 10 szt.
Margaryna - 250 g
Migdały - drobno siekane lub mielone - 200 g
Cukier - 6 pełnych łyżek
Kakao - 2 pełne łyżki
Woda - ok. 1/2 szkl.
Żółtko - 3 szt.
Dżem lub powidła - ok. 500 g

Andruty z masą kakaowo migdałową i powidłami

Pyszne słodkości z tradycjami :)

  • 20 min.
  • Łatwy

O przepisie

Moja teściowa robi fantastyczną andruty z masą kakaowo migdałową, dlatego muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie dołożyła swoich “5 groszy”. Dlatego naprzemian z warstwą kakaową, dałam powidła śliwkowe – oczywiście od mojej teściowej :)

Kroki

1
Gotowe

Cukier i kakao zalewamy niedużą ilością wody - ok. 1/2 szkl. i zagotowujemy mieszając. Studzimy. Margarynę ucieramy, dodajemy 3 żółtka, wystudzoną masę kakaową i siekane lub mielone migdały - dokładnie mieszamy. Wafle przekładamy naprzemiennie - wafel, masa, wafel, powidła, wafel, masa, itd. Wkładamy do schłodzenia do lodówki, obciążając górę. Kroimy na kawałki i jemy ze smakiem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Bruschetta z boczniakami
poprzedni
Bruschetta z boczniakami
Musaka
następny
Musaka