Aromatyczna pieczeń wieprzowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mięso wieprzowe - ok. 1 kg
Czosnek - 4 ząbki
Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Kminek mielony - 1 łyżeczka
Świeży imbir - lub w proszku - 1 łyżeczka
Pieprz kajeński - 1/2 łyżeczki
Pieprz - 1/2 łyżeczki
Kolendra - mielona - 1 łyżeczka
Vegeta - 2 łyżeczki
Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Majeranek - 1 łyżeczka
Bazylia - 1 łyżeczka
Kurkuma - 1/3 łyżeczki
Olej - 2 łyżki
Woda - niewiele

Aromatyczna pieczeń wieprzowa

Gdy za oknem niepogoda, taki obiad z pewnością poprawi nam nastrój :)

  • 10 min. + czas marynowania mięsa
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Nie ma jak tradycyjny obiad – mięsko, kluski śląskie i buraczki. Do mojej pieczeni używam dość sporo ziół, dzięki czemu jest bardzo aromatyczna.

Kroki

1
Gotowe

Mięso myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej i nieco wody (tyle - by marynatę łatwo można było rozsmarować). Mięso dokładnie nacieramy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Następnie mięso wkładamy do foliowego rękawa i pieczemy ok. 70 min. Mięso podajemy z sosem pieczeniowym. Ja robię go wykorzystując powstały z pieczenia sos, do którego dolewam niepełną szklankę wody, zagotowuję, a następnie zagęszczam łyżką mąki. Do tego obowiązkowo kluski śląskie i buraczki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

orientalna-zupa-curry
poprzedni
Orientalna zupa curry z drobiowymi klopsikami
10-kapusniaczki-z-barszczem-czerwonym-na-domowym-zakwasie
następny
Kapuśniaczki