Aromatyczna zupa-krem z porów

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Por - ok. 600 g
Ziemniaki - 800 g
Masło - 1-2 łyżki
Tymianek - 1/3 łyżeczki
Kurkuma - 1/3 łyżeczki
Kminek mielony - 1/3 łyżeczki
Świeży imbir - lub mielony - 1/2 łyżeczki
Pieprz kajeński - szczypta
Vegeta - 1 -2 łyżeczki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Natka pietruszki - do dekoracji
Grzanki - dodatek

Aromatyczna zupa-krem z porów

Aromatyczna i mocno sycąca.

  • 20 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Zupa krem, która dzięki sporej ilości przypraw jest niezwykle aromatyczna. Podana z grzankami lub zrumienioną bagietką jest bardzo sycąca.

Kroki

1
Gotowe

Oczyszczone pory kroimy w półplasterki, ziemniaki w kostkę - podsmażamy na maśle. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy do miękkości. Miksujemy na gładko, jeżeli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki i grzankami.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_9053
poprzedni
Domowa szynka z indyka
kokosowe-ciasteczka-z-marmolada
następny
Kokosowe ciasteczka z marmoladą