Babeczki z budyniem i sosem malinowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka pszenna - 300 g
Cukier puder - 60 g
Margaryna - 200 g
Żółtko - 2 szt.
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Krem budyniowy
Budyń waniliowy - 1 opakowanie
Mleko - 300 ml
Margaryna - 100 g
Sos malinowy
Maliny - 200 g
Cukier puder - 2 łyżki

Babeczki z budyniem i sosem malinowym

Pysznie delikatne.

  • 40 min.
  • Porcje 18
  • Łatwy

O przepisie

Babeczki są łatwe w przygotowaniu. W lecie korzystamy ze świeżych malin, a w zimie z mrożonych. Oczywiście sos możemy zrobić też z innych owoców – lub nie robić sosu a rozłożyć świeże na budyniu.

Kroki

1
Gotowe

Babeczki

Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, margaryny i żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką, wycinamy kółka i wylepiamy foremki na babeczki (silikonowe najlepsze bo nie trzeba ich smarować tłuszczem i wysypywać bułką tartą). Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

2
Gotowe

Krem budyniowy i sos malinowy

Gotujemy budyń, dodając tylko 300 ml mleka. Studzimy, a następnie ucieramy z margaryną na gładki krem budyniowy. Wykładamy go na wystudzone babeczki. Maliny miksujemy z cukrem pudrem i polewamy krem - lub wykładamy świeże.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

kulki-serowe
poprzedni
Kulki serowe
tarta-z-cebula
następny
Tarta z cebulą