Babeczki dyniowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 150g
Jajka - 2 szt
Puree z dyni - 200g
Cukier - 50g
Olej słonecznikowy lub rzepakowy - 100 ml
Miód - 1 łyżka
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Cynamon - 1 łyżeczka
Imbir w proszku - 1 łyżeczka
Suszona żurawina - 100g
Słonecznik - 2 łyżeczki

Babeczki dyniowe

Dynia tym razem z babeczką

  • 15 min + pieczenie
  • Porcje 12
  • Średni

O przepisie

Często bywając na zakupach zaglądam do różnych książek z przepisami i tak też było z tym. W domu jednak się okazało, że nie wszystkie składniki są na stanie. Cóż jedno zastąpi się innym i już będzie. Idealne na śniadanie, podwieczorek, kolacje.

Kroki

1
Gotowe

Jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Dodaje puree z dyni i olej całość miksuje. Przesiewam mąkę prosto do masy, dodaję sodę, cynamon, imbir oraz miód i jeszcze raz dokładnie miksuję. Wsypuję słonecznik oraz posiekana żurawinę i całość mieszam. Nakładam do foremek, wstawiam do nagrzanego piekarnika (180st) i piekę 20 min.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

chili-con-carne-z-tortilla
poprzedni
Chili con carne z tortillą
makaron-z-cukinia-i-boczkiem
następny
Makaron z cukinią i boczkiem