Babka cynamonowa do odrywania

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 210 g
Mąka pszenna pełnoziarnista - 160 g
Drożdże - 25 g
Mleko sojowe - 150 ml
Masło - 120 g
Cynamon - 3 łyżeczki
Sól morska - szczypta
Jajka - 3 szt
Cukier - 140g

Babka cynamonowa do odrywania

Babka cynamonowa do odrywania

  • 15min + czas pieczenia + czas wyrastania
  • Porcje 0
  • Średni

O przepisie

testowanie nowej książki ciąg dalszy. Dziś padło na babkę cynamonową. Dużo babek cynamonowych można zrobić ale ta jednak jest numerem 1.

Oczywiście z braku niektórych składników zrobiłam drobne zmiany niż w oryginale ale i tak wyszła wyśmienita

W opisie wyda się trudna do zrobienia ale nie zniechęcajcie się jest naprawdę prosto

Kroki

1
Gotowe

Zaczyn

Ciepłe mleko, drożdże, 70 g mąki, 1 łyżka cukru wymieszać i odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

2
Gotowe

Ciasto

Zaczyn, pozostała mąka, 40 g cukru, 2 jajka, szczypta soli, 50 g roztopionego masła dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( 1-1,5 godz.)

3
Gotowe

Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i odłożyć 2 łyżeczki. Resztę masła roztopić i odłożyć jedną łyżkę
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na prostokąt (około 30x60 cm). Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

4
Gotowe

Układanie ciasta

wysmarowane ciasto kroimy na 6 pasków (około 10 cm szerokości) wzdłuż krótszego boku. Paski ciasta układamy jeden na drugim i kroimy w poprzek na 6 kawałków. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bokiem pokrojone kawałki ciasta. Odstawiamy je na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto smarujemy odłożonym masłem i posypujemy odłożonym cynamonem z cukrem. Pieczemy 30 min w 185 st.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

20170725_163309
poprzedni
Zupa z botwinki
20170730_155739
następny
szybki kisiel owocowy