Babka cytrynowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jaja - 5 szt.
Margaryna - 1 szt.
Cukier puder - 250 g
Mąka - 250 g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cytryna - 1 szt.
Aromat cytrynowy - kilka kropel

Babka cytrynowa

Bardzo szybka - zdążymy ją zrobić nawet jak goście są już w drodze :)

  • 10 min.
  • Porcje 9
  • Łatwy

O przepisie

Moja ulubiona babka. Na Wielkanoc piekę ją w formie babki, a na co dzień w keksówce. Jest wilgotna, długo świeża, a dodatek soku z cytryny nadaje jej orzeźwiający smak. A na dodatek niedroga.

Kroki

1
Gotowe

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy miękką margarynę i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i kilka kropel aromatu cytrynowego. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

1. Bylicowa babka makowa
poprzedni
Bylicowa babka makowa
Zupa czosnkowa
następny
Krem z grzybów leśnych