Babka majonezowo-cytrynowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jajka - 5 szt.
Mąka pszenna - 3/4 szkl.
Mąka ziemniaczana - 3/4 szkl.
Majonez - 4 łyżki
Cukier - niepełna szklanka
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Aromat cytrynowy - 1 łyżeczka
Skórka z cytryny - z 1 szt. (starta na małych oczkach)
Kandyzowana mieszanka owocowa - 50 g niekoniecznie

Babka majonezowo-cytrynowa

Ekspresowe ciasto - dobre na każdą okazję.

  • 5 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo szybkie do zrobienia ciasto. Zwykle piekę je w keksówce, ale że już niedługo Święta Bożego Narodzenia, wykorzystałam foremki silikonowe w formie choinek. Dodałam też trochę kandyzowanych owoców.

Kroki

1
Gotowe

Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę (owoce kandyzowane możemy pominąć). Wylewamy do formy keksowej (lub innej), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

tarta-z-cebula
poprzedni
Tarta z cebulą
sledz-z-sosem-majonezowym-i-salsa
następny
Śledzie z sosem majonezowym i salsą