Babka marchewkowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jaja - 3 szt.
Cukier - 1 szkl.
Olej - 1/2 szkl.
Mąka - 1,5 szkl.
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Soda - 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
Cynamon - 1 łyżeczka
Marchew - 1,5 szkl.
Orzechy - lub migdały siekane - 50 g
Rodzynki - 50 g

Babka marchewkowa

Mięciutkie, lekkie i pachnące cynamonem ciasto.

  • 10 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto, w którym marchewka jest w ogóle nie wyczuwalna. Jest delikatne, lekkie i puszyste, wspaniale pachnące cynamonem. Bakalie dodają mu wyjątkowego smaku.

Kroki

1
Gotowe

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową, cynamon i miksujemy. Na końcu dodajemy surową, startą marchew i bakalie. Przekładamy na kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Zapiekanka
poprzedni
Zapiekanka z makaronu z kiełbasą i serem
Czekladowe muffiny
następny
Czekoladowe muffinki