Babka z cukinii

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Cukinia - obrana i starta na grubych oczkach - 3 szkl.
Jajka - 3 szt.
Cukier - 1 szkl.
Cukier waniliowy - 1 łyżka
Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
Mąka - 2,5 szkl.
Olej - 1 szkl.
Orzechy - włoskie - 0,5 szkl. zmielonych
Cukier puder - do posypania

Babka z cukinii

Cukinia w wersji na słodko

  • 15 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Cukinia jest warzywem, z którego możemy upichcić pyszne i niedrogie potrawy. Nawet ciasto :) Ta babka jest tania, szybka w przygotowaniu, a dzięki temu, że dodajemy olej jest długo świeża.

Kroki

1
Gotowe

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, ponownie ubijamy, a następnie dodajemy pozostałe składniki (cukinia najlepiej mała, wówczas nie musimy wydrążać środka). Całość dokładnie miksujemy i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lepsza jest trochę większa/szersza keksówka, bo ciasto mocno rośnie i w mniejszej potrzeba więcej czasu żeby dobrze się przepiekła) i pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Przecier ogórkowy
poprzedni
Przecier z ogórków
20170822_211851
następny
Pieczenie dyni