Bagietka z pieczoną ricottą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ser ricotta - 500 g
Cytryna - 1 szt.
Jajka - 1 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Chili - do smaku
Kurkuma - do smaku
Zioła prowansalskie - do smaku
Avocado - do ozdobienia
Czarny sezam - do posypania
Olej - do wysmarowania formy
Bagietka - 1 szt.

Bagietka z pieczoną ricottą

Świetnie komponują się na bufecie razem z kanapeczkami z pastą z makreli i suszonych pomidorów oraz pasty z czarnych oliwek.

  • 5 min. + czas pieczenia
  • Łatwy

O przepisie

Kolejna propozycja na mini kanapeczki na imprezę. Pieczona ricotta w połączeniu ze skórką z cytryny i przyprawami ma ciekawy i delikatny smak. Przepis zaczerpnięty z internetu.

Kroki

1
Gotowe

Ser ricotta mieszamy razem z jajkiem, doprawiając do smaku przyprawami. Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę z cytryny na drobnych oczkach - dodajemy do masy. Blachę (22x28) smarujemy delikatnie olejem, wylewamy naszą masę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut. Upieczoną ricottę kroimy, układamy na bagietkę i posypujemy drobno posiekanym avocado i ziarnami czarnego sezamu.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

pasta-z-czarnych-oliwek
poprzedni
Pasta z czarnych oliwek
kulki-serowe
następny
Kulki serowe