Bagietki jogurtowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - ok. 400 g
Jogurt naturalny - 250 ml
Drożdże - 20 g
Cukier trzcinowy - 2 łyżeczki
Sól - 1 łyżeczka
Dodatkowo
Jajka - 1 szt.
Czarny sezam - do posypania

Bagietki jogurtowe

Dla urozmaicenia możemy dodać trochę ziół lub czosnku.

  • 10 min. + czas oczekiwania
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Nie potrzeba wielu składników, by przygotować pyszne, chrupiące, domowe bagietki. Smakują świetnie nawet z samym masełkiem. Przepis zaczerpnięty ze strony www.domowe-wypieki.pl .

Kroki

1
Gotowe

Przygotowujemy zaczyn z drożdży, cukru, 3 łyżek mąki i 50 ml wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

2
Gotowe

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jogurt i wlewamy nasz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (podwoi swoją objętość).

3
Gotowe

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na pół i formujemy dwie bagietki (uprzednio smarując ręce olejem, wówczas ciasto nie będzie kleiło nam się do rąk). Uformowane bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy je na kolejne 10 minut. Po wyrośnięciu nacinamy bagietki, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20161201_134258
poprzedni
Kurczak w mleku kokosowym z ananasem
placek-z-jablkami-i-piana
następny
Placek z jabłkami i pianą