Bajaderki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Pokruszone ciastka - 400 g - ciasta, ciastka, herbatniki - ważne by były bez kremów, owoców.
Mleko - 1/4 szkl.
Cukier - 1/4 szkl. (niekoniecznie - jeśli ciasta są słodkie)
Bakalie - 1/3 szkl. - rodzynki, orzechy, żurawina, migdały to co lubimy
Dżem - lub marmolada, powidła - ok. 150-200 g
Masło - 1/4 kostki
Aromat rumowy - lub kieliszek rumu
Nutella - lub krem orzechowy - 2 łyżki
Kakao - 2 łyżki - lub 1 łyżka, jeżeli mieliśmy dużo ciemnych ciast
Dodatkowo
Wiórki kokosowe - do obtoczenia
Orzechy - lub migdały - do obtoczenia i udekorowania

Bajaderki

Można dodać rumu lub aromatu rumowego.

  • 20 min.
  • Porcje 15
  • Łatwy

O przepisie

Odkąd sięgam pamięcią uwielbiałam kupować w cukierni te ciastka – wilgotne, mocno słodkie, z dużą ilością bakalii. Mój syn też jest ich fanem. Ostatnio zaczęłam zastanawiać się dlaczego jeszcze ich nie zrobiłam – bo przecież są bardzo proste. Wykorzystujemy do przyrzadzenia bajaderek resztki suchych lub nieudanych ciast, ciastek, biszkoptów . Dodajemy ulubione bakalie i gotowe. Oparłam się o przepis ze strony www.mojewypieki.com – tyle, że zrobiłam z połowy porcji. I tak wyszło 15 dużych sztuk :)

Kroki

1
Gotowe

Ciasta, ciastka drobno kruszymy (użyłam resztki biszkoptu i kakaowe herbatniki. Herbatniki zawsze warto dodać) - ja wszystko zblendowałam.

Mleko, cukier, masło i kakao zagotowujemy, a następnie lekko studzimy. Mieszamy z pokruszonymi ciastkami, dżemem, nutellą, kilkoma kroplami aromatu rumowego lub alkoholem. Dodajemy bakalie - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyłam w gorącej wodzie i odcedziłam. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Jak jest zbyt rzadka dodajemy trochę pokruszonych herbatników, jeśli zbyt gęsta - trochę dżemu.

Lepimy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub mielonych migdałach czy orzechach. Możemy też polać je czekoladową polewą. Na górę dajemy żurawinę, rodzynkę lub orzecha. Odstawiamy do lodówki by masa stężała.

Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Nadziewane koszyczki z tortilli
poprzedni
Nadziewane koszyczki z tortilli
IMG_8625
następny
Szybkie ciasto z owocami