Barszcz ukraiński

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Buraki - 600 g
Marchew - 2 szt.
Pietruszka - 2 szt.
Seler - kawałek
Kapusta włoska - 200 g
Por - 1 szt.
Ziemniaki - 3-4 szt.
Biała fasola - 150 g
Przecier pomidorowy - 2 łyżki
Śmietana 18% - kilka łyżek
Ziele angielskie - kilka ziaren
Pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Kwas burakowy - 1/8 l jak nie mamy domowego mozemy użyć koncentratu
Czosnek - 1 ząbek
Cukier - 1 łyżeczka

Barszcz ukraiński

Smaczna i pożywna zupa

  • 30 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Barszcz ukraiński to bardzo treściwa zupa, po której jestem taka syta, że na drugie danie brakuje już miejsca. Bardzo lubię tą zupę, a w sumie sama nie wiem dlaczego, robię ją rzadko. Ale dziś nagotowałam duży garnek – będę mogła się nim delektować przez kilka kolejnych dni 😉

Kroki

1
Gotowe

Fasolę płuczemy, moczymy w zimnej wodzie przez kilkanaście godzin (najlepiej na noc), a następnie gotujemy do miękkości, sól dodając dopiero jak będzie już miękka. Z połowy buraków, 1 marchewki, 1 pietruszki, kawałka selera, ziela angielskiego i pory gotujemy wywar (można zrobić go na kości) doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odcedzamy.

Resztę buraków i warzyw obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, kapustę włoską drobno siekamy, pora kroimy na półplasterki. Wszystko za wyjątkiem kapusty gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, pod koniec dodając kapustę.

W wywarze gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie dolewamy mąkę rozmieszaną z 1/8 litra zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ugotowane jarzyny, fasolę, koncentrat pomidorowy, przetarty ząbek czosnku. Wszystko łączymy ze śmietaną i kwasem buraczanym (lub koncentratem jeśli nie mamy domowego kwasu). Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Bitki wołowe w sosie pieczarkowym
poprzedni
Wołowina w sosie pieczarkowym
20170409_205813
następny
Kokosowe płatki jaglane