Batat w roli głównej

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Marchew - 2 szt.
Cukinia - 2 szt.
Batat - 2 szt.
Filet z kurczaka - 600 g
Czosnek - 2 ząbki
Por - 25 g
Oliwa z wytłoczyn z oliwek - 3 łyżki
Słodka papryka mielona - 1 łyżeczka
Majeranek - 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa - 1 łyżeczka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Bulion lub woda - 700 ml

Batat w roli głównej

To danie jest sycące, kolorowe a jednocześnie szybkie do przygotowania.

  • 60 min.
  • Porcje 3
  • Średni

O przepisie

Czasami mamy ochotę na sycące danie które zrobimy w jednym garnku i nie zajmie nam dużo czasu w przygotowaniu. Wykorzystajmy do tego moc kolorowych warzy, użyjmy mięso i zjedzmy na zdrowie :)

Kroki

1
Gotowe

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z wytłoczyn z oliwek. Czosnek i por drobno siekamy, wrzucamy do garnka i delikatnie podsmażamy. Batat, cukinię oraz marchewkę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka z czosnkiem i porem, dodajemy słodką paprykę oraz majeranek, wlewamy 200 ml bulionu lub wody i dusimy 10 min. pod przykryciem. Mięso kroimy w kawałki i dorzucamy do podduszonych warzyw. Do całości dodajemy 500 ml wody lub bulionu, majeranek oraz przyprawę do mięsa. Wszystko razem dusimy 20 - 30 min. do miękkości od czasu do czasu mieszając. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Szpinak z mozarellą
poprzedni
Szpinak z mozarellą
IMG_7229
następny
Koktajl owocowo-jaglany