Bezy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Białko - 6 szt.
Cukier - 300 g
Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Ocet - 1 łyżeczka

Bezy

Beza - baza do pysznych deserów

  • 15 min
  • Porcje 15
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo często z niektórych przepisów pozostają nam białka i z braku pomysłu na ich wykorzystanie po prostu je wylewami. Bezy – możemy je zrobić i schować do pudełka na jakiś czas i mieć zawsze pod ręką do zrobienia pysznego deseru. Bezę również możemy wykorzystać pokruszoną do deseru lub jako chrupiący dodatek do masy. Tak naprawdę jej zrobienie nie jest pracochłonne bo tylko pieczenie jej zajmuje nam więcej czasu

 

Kroki

1
Gotowe

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Cały czas blendując dodajemy mąkę ziemniaczana i ocet. Masa musi być sztywna.

2
Gotowe

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego z metalową, ozdobna końcówką i wyciskamy bezy zostawiając między nimi odstępy ponieważ urosną.

3
Gotowe

Blachę w z bezami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 5 min. następnie zmniejszamy temperaturę do 110 st. i pieczemy 1,5 godz. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy delikatnie drzwiczki i studzimy bezy

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_7792
poprzedni
Krem z czerwonej soczewicy
IMG_7790
następny
Beza z kremem kawowym i owocami