Biszkoptowe ciasto z jabłkami, masą kokosową i galaretką

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biszkopty
Mąka pszenna - 1/2 szkl.
Mąka ziemniaczana - 1/2 szkl.
Jajka - 6 szt.
Cukier - 1 szkl.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Mak - 3 łyżki
Masa jabłkowa
Jabłko - 5 szt. (dużych)
Galaretka brzoskwiniowa - 1 opakowanie
Cynamon - 1/2 łyżeczki
Woda - 1/2 szkl. - do rozpuszczenia galaretki
Masa kokosowa
Margaryna - 250 g
Wiórki kokosowe - 80 g
Cukier puder - 3 łyżki
Białka - 3 szt.
Wódka - 3/4 kieliszka (niekoniecznie)
Dodatkowo
Galaretka brzoskwiniowa - lub polewa czekoladowa

Biszkoptowe ciasto z jabłkami, masą kokosową i galaretką

Do drugiego biszkoptu zamiast maku można dodać kakao

  • do 60 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Wieczorem zastanawiałam się, jakie ciasto upiec do kawy. Szarlotkę? Makowiec, a może coś z galaretką? Sięgnęłam po swój bardzo stary zeszyt z przepisami i trafiłam na to ciasto. Pomimo, że wydaje się pracochłonne, ponieważ składa się z 2 placków biszkoptowych, masy jabłkowej i masy kokosowej, a w dodatku jeszcze galaretki – naprawdę nie trzeba poświęcać mu wiele czasu :)

Kroki

1
Gotowe

Biszkopty

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka - dalej ubijamy, na samym końcu dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Dzielimy na dwie części - do drugiej dodajemy 3 łyżki maku (lub kakao). Pieczemy 2 placki biszkoptowe (niewysokie) w prostokątnych blachach wyłożonych papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni - ok. 20 minut każdy. Po wystudzeniu biszkoptów każdy możemy nasączyć (np. rozcieńczonym alkoholem lub wodą z cytryną) - nie jest to konieczne, ja jednak nasączyłam (rozcieńczoną nalewką cytrynową).

2
Gotowe

Masa jabłkowa

Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzątku i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Lekko odparowujemy na patelni, dodajemy cynamon i podsmażamy. Do wystudzonych jabłek dodajemy tężejącą galaretkę.

3
Gotowe

Masa kokosowa

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy kokos, a na końcu ubitą pianę z białek - wszystko dokładnie mieszamy. Możemy dodać trochę wódki (ale niekoniecznie - ja dodałam).

4
Gotowe

Przekładanie

Na spód dajemy biszkopt biały, na nim rozsmarowujemy masę jabłkową, następnie układamy biszkopt makowy, a na nim masę kokosową. Wierzch możemy polać polewą czekoladową lub rozłożyć prawie stężałą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczoną w szklance wody.
Całość odstawiamy do lodówki by masy stężały (u mnie ciasto leżakowało całą noc :) ).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

udka-po-prowansalsku
poprzedni
Udka po prowansalsku
ananasowa-sangria-z-bazylia
następny
Ananasowa sangria z bazylią