Ciasto z sezonowymi owocami na biszkopcie

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jajka - 5 szt.
Margaryna - 1 szt.
Cukier - 200 g
Mąka - 300 g
Mleko - 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Owoce - truskawki, maliny, jagody - 1 kg

Ciasto z sezonowymi owocami na biszkopcie

Pyszne, sprawdzone i szybkie - mocno owocowe :)

  • 10 min.
  • Porcje 21
  • Łatwy

O przepisie

To co cenię w ciastach to szybkość w wykonaniu i pyszny smak. Takie właśnie jest to ciasto. Owoce dodaję sezonowe – truskawki, rabarbar, maliny, jagody, wiśnie – a w sezonie zimowym mogą być mrożone lub z zalewy cukrowej.

Kroki

1
Gotowe

Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy margarynę i ucieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko - dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy połowę masy, wykładamy owoce i przykrywamy pozostałą masą.

Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Muffiny z truskawkami
poprzedni
Owsiane muffiny z truskawkami
Tzatziki
następny
Sos tzatziki