Błyskawiczne ciasto z owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 3 szkl.
Jajka - 8 szt.
Cukier - 2 szkl.
Olej - 1 szkl.
Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżeczki
Aromat waniliowy - kilka kropel
Owoce - 1 kg
Cukier puder - do posypania

Błyskawiczne ciasto z owocami

Ekspresowe, pyszne ciasto z owocami.

  • 10 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Błyskawiczne, tanie i pyszne ciasto z owocami. Zdążymy go zrobić nawet jak goście będą w drodze :) Przepis pochodzi z przepiśnika mojej Mamy, a ja piekę z niego od 30 lat. Za każdym razem stosuję inne owoce, żeby nieco urozmaicić jego smak. W zimie, kiedy nie ma sezonowych owoców stosuję mrożone lub z puszki. Pychota :)

Kroki

1
Gotowe

Jaja miksujemy z cukrem, dodajemy olej - miksujemy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy - całość miksujemy na gładką masę. Wykładamy na prostokątną blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Dowolne owoce (ja tym razem użyłam truskawek - ale mogą to być inne dostępne w danym momencie owoce sezonowe) myjemy wkładamy w ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8476
poprzedni
Kawowo-malinowy shake
Sos ziołowo-czosnkowy
następny
Sos czosnkowo-ziołowy