Grillowany boczek na patyku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Surowy boczek - 600 g
Tymianek - do smaku (w sezonie grillowym najlepiej świeży)
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Ostra papryka - do smaku
Kurkuma - do smaku

Grillowany boczek na patyku

Niepozorne smakowitości :)

  • 10 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Boczek zawsze robiłam tradycyjnie – pokrojony na plastry przyprawiony ulubionymi ziołami. Ostatnio jednak postanowiłam zrobić go w nowym wydaniu – na patyku do szaszłyków. I to był strzał w dziesiątkę. Nawet mój Syn, który dotychczas nie przepadał za boczkiem, zjadł aż dwie porcje. Nawet nie wiedział, że to boczek. A że przypiekł się pięknie i chrupał w ustach – był po prostu wyśmienity :)

Kroki

1
Gotowe

Surowy boczek bez kości kroimy najpierw w plastry, a później w paski (szerokie na 1-1,5 cm). Posypujemy je przyprawami i ostawiamy do lodówki (najlepiej na noc by wszystko ładnie się przegryzło). Paski boczki nabijamy na drewniane szpadki delikatnie je skręcając i grillujemy aż nabiorą złocistego koloru.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Szaszłyki z fileta z kurczaka i kabanosów
poprzedni
Szaszłyki z kurczaka i kabanosów
IMG_7993
następny
Pasta z avocado