Boliwijskie pączki – Tawa tawas

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 500 g
Mleko - 120 ml
Masło - 3 łyżki roztopionego
Jaja - 2 szt.
Cukier puder - 2 łyżki + do posypania
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Sól - szczypta
Olej - do smażenia
Miód - lub konfitura

Boliwijskie pączki – Tawa tawas

Z domową konfiturą są przepyszne!

  • 20 min.
  • Łatwy

O przepisie

Tradycyjne pączki wymagają czasu. A że ja lubię potrawy szybkie w przyrządzaniu, szukam zawsze alternatywy :) Właśnie dlatego spodobał mi się ten przepis. O smaku nie wspomnę – zakochałam się w tych ciachach. To połączenie pączków z naszymi faworkami. Najbardziej smakują ciepłe – na zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i często puste. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego tradycyjnie powinno się je podać z miodem. Ale ja za miodem nie przepadam, dlatego zamieniłam go na domowy dżemik :) Przepis zaczerpnięty z internetu.

Kroki

1
Gotowe

W misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier puder, a następnie dodajemy mleko, jajka, stopione masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest zbyt luźne podsypujemy mąką). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy romby. Wyszło mi ok. 40 szt. (ale to zależy od wielkości ciasteczek).

Smażymy na głębokim tłuszczu, osączamy na ręczniku papierowym, posypujemy obficie cukrem pudrem i zajadamy z miodem lub konfiturą - lub same :)

Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Mini pączki z ricotty
poprzedni
Mini pączki z ricottą
Paszteciki z broukłami i pieczarkami w cieście francuskim
następny
Paszteciki z brokułami i pieczarkami w cieście francuskim