Brioszki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 375g
Jajka - 3 szt
Żółtko - 1szt
Drożdże - 20g
Mleko - 100ml
Cukier - 50g
Masło - 175g
Sól - 1łyżeczka
Nutella lub powidła - według uznania jest to nadzienie do bułeczek

Brioszki

Pyszne bułeczki z nadzieniem lub polewą

  • 30min +1,5godz. wyrastania + 20min pieczenia
  • Porcje 20
  • Średni

O przepisie

Brioszka jest to drożdżowe ciasto pochodzące z Francji. Ciasto powinno długo  wyrastać a najlepiej zostawić je na całą noc i piec rano stąd też nazywane jest ciastem śniadaniowym. Nam jednak udało się zrobić przyśpieszoną wersję i powstała słodka kolacja.

 

Kroki

1
Gotowe

Drożdże mieszam dokładnie z mlekiem, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki i ponownie mieszam. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15min aby rozczyn urósł. Pozostałą mąkę mieszamy z z cukrem, solą i zaczynem. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, dodajemy 3 jajka, mieszamy po czym dodajemy roztopione masło i ponownie je wyrabiamy. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godz. aby urosło następnie przebijamy ręką (uderzamy pięścią w sam środek) i chwilkę wyrabiamy ręką. Odrywamy od ciasta małe kawałki i formujemy w okrągły placek, który nadziewamy nutellą, powidłami lub czekoladą. Zlepiamy w kulkę i wkładamy do foremki tak aby zlepienie bułeczki było na górze. Gotowe bułeczki wkładamy na 30min do piekarnika nagrzanego na 40st( tzw, garowanie) po tym czasie wyciągamy foremki z piekarnika a następnie piekarnik nagrzewamy do 180st. W międzyczasie smarujemy bułeczki żółtkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20min, Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy delikatnie przestygnięte.

2
Gotowe

U nas wyszło 8 bułeczek i jedna babka do odrywania

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

20161124_164933-1-1
poprzedni
Syrop piernikowy
cynamonowe-muffiny-z-jablkami
następny
Cynamonowe muffiny z jabłkami