Bruschetta z boczniakami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Bagietka - 1/2 szt.
Boczniaki - 250 g
Oliwa z oliwek - 4 łyżki
Czosnek - 2 ząbki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Mozzarella - lub żółty ser - tarty - do posypania

Bruschetta z boczniakami

Inne wydanie tradycyjnej bruschetty.

  • 15 min.
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Ostatnio robiąc tradycyjną bruschettę z pomidorami, postanowiłam zrobić drugi rodzaj. A że w lodówce miałam trochę boczniaków – powstała pyszna ciepła przekąska, którą moi domownicy byli zachwyceni.

Kroki

1
Gotowe

Boczniaki oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy i mieszamy. Podsmażamy na patelni - jeżeli jest taka konieczność dodajemy jeszcze trochę oliwy. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem - ja robię je dość wyraziste w smaku, bo takie lubię. Bagietkę kroimy na ukośnie kromki. 2 łyżki oliwy mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Polewamy nią bagietkę, wykładamy podsmażone boczniaki, posypujemy tartym serem. Zapiekamy ok. 10-12 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Bruschetta z pomidorami
poprzedni
Bruschetta z pomidorami
Andrut z masą kakaowo orzechową i powidłami
następny
Andruty z masą kakaowo migdałową i powidłami