Bruschetta z pomidorami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Bagietka - 1 szt.
Pomidorki koktajlowe - lub zwykłe - 250 - 300 g
Czosnek - 5 ząbków
Oliwa z oliwek - 5 łyżek
Mozzarella - 1 kulka
Sól - do smaku
Pieprz - świeżo zmielony
Bazylia - kilka świeżych listków (może być też suszona)

Bruschetta z pomidorami

Małe danie a cieszy :)

  • 15 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Ta przekąska nie jest odkrywcza, ale robię ją już tak długo, że w końcu postanowiłam ją wpisać do swoich przepisów. Może znajdzie się ktoś kto jeszcze jej nie wypróbował :) Jest prosta i przepyszna. Można podac ją na kolację lub jako ciepłą przystawkę przed głównym jedzeniem. W lecie częstuję nią gości przed daniami z grilla.

Kroki

1
Gotowe

Pomidory parzymy gorącą wodą i ściągamy skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki. 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, bazylię myjemy i drobno siekamy, mozzarellę kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy z pomidorami doprawiając do smaku solą i pieprzem. Oliwę z oliwek mieszamy z pozostałymi 2 ząbkami, również przeciśniętymi przez praskę. Bagietkę kroimy ukośnie na kromki, polewamy oliwą z oliwek, wykładamy pomidory z przyprawami i mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10-12 min. (aż ser się stopi). Jemy gorące :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sernik z brzoskwiniami
poprzedni
Sernik z brzoskwiniami
Bruschetta z boczniakami
następny
Bruschetta z boczniakami