Budyniowiec z rabarbarem i truskawkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 1 szkl.
Mąka ziemniaczana - 1 szkl.
Margaryna - 250 g
Cukier - 275 g + 1 łyżka
Budyń truskawkowy - - bez cukru- 3 opakowania
Mleko - 1 litr
Jajka - 4 szt.
Rabarbar - 2 laski
Truskawki - 400 g
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Cukier puder - do dekoracji

Budyniowiec z rabarbarem i truskawkami

Puszysty i bardzo smaczny

  • 30 min.
  • Porcje 21
  • Łatwy

O przepisie

Pyszne, wilgotne ciasto z dużą ilością owoców i budyniu. Dzięki dodatkowi rabarbaru nie jest zbyt slodkie. Idealne na deser w ogrodzie lub na tarasie.

Kroki

1
Gotowe

Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy łyżką cukru. 750 ml mleka zagotowujemy z 110 g cukru. Proszek budyniowy rozpuszczamy w reszcie mleka i wlewamy do gotującego się mleka. Budyń odstawiamy do lekkiego schłodenia.

2
Gotowe

Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy po 1 żółtku. Następnie wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie mieszamy.

Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 3/4 masy. Na górę rozkładamy rabarbar i truskawki. Na owoce wykładamy budyń. Na wierzchu rozkładamy pozostałe ciasto.

Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Mięso mielone
poprzedni
Mięso mielone na patyku
zupa cebulowa
następny
Zupa cebulowa