Bułeczki drożdżowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Drożdże - 16 g
Mąka pszenna - 400 g
Mąka pszenna pełnoziarnista - 200 g
Ciepła woda - 350 g
Sól - szczypta
Cukier - łyżeczka

Bułeczki drożdżowe

Świeże domowe pieczywo w każdej chwili

  • 120 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Każdemu z nas zdarzyło się zapomnieć kupić pieczywo a potem już nikomu nie chciało się iść do sklepu. Wystarczy niewiele składników które mamy w domu i ciepłe, świeże bułeczki mamy gotowe :) Pracy jest niewiele a w między czasie kiedy ciasto wyrasta zawsze możemy zająć się czymś innym.

Kroki

1
Gotowe
100 min.

Wyrabianie ciatsa

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto. Z mikserem z hakiem około 5-7 min., ręczne wrobienie ciasta zajmie nam około 10-12 min. Jeśli ciasto będzie za lepkie musimy dodać troszkę mąki, jeśli ciasto będzie za bardzo zbite dodajemy troszkę wody. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie formujemy bułeczki około 80-cio gramowe i odkładamy na blaszce do wyrośnięcia na około 30 min (w zależności od temperatury pomieszczenia). Bułeczki muszą podwoić swoja objętość. Wyrośnięte bułki delikatnie na środku nacinamy nożem, lekko skrapiamy wodą i delikatnie obsypujemy mąką. Na górze możemy je posypać np. makiem, sezamem lub czarnuszką jeśli ktoś ma ochotę.

2
Gotowe
17 min.

Pieczenie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Gotowe bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 7 min. Następnie temperaturę zwiększamy do 220 stopni i pieczemy około 10 min. Wiemy że bułeczki są gotowe jeśli po poklepaniu od spodu wydają głuchy, pusty odgłos.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

9. Keks bananowy
poprzedni
Keks bananowy
IMG_7358
następny
Dorsz z warzywami i ziemniakami