Bułeczki z rodzynkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 250g
Mleko - 125ml
Drożdże - 13g
Masło - 50g + 1 łyżka
Jajka - 1szt
Cukier - 2łyżeczki
Sól - 0,5 łyżeczka
Rodzynki - 60g

Bułeczki z rodzynkami

Bułeczki na słodko

  • 10min + czas rośnięcia + pieczenie
  • Porcje 8
  • Średni

O przepisie

Bułeczki idealna na słodkie śniadanie :)

Kroki

1
Gotowe

Rodzynki sparzyć i odsączyć. Mleko delikatnie podgrzać i połączyć z rozkruszonymi drożdżami. Dodać przesianą mąkę, sól, cukier, jajko, roztopione i przestudzone masło oraz rodzynki. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Może ono być trochę lepiące. Odstawić na 1godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić ponownie do wyrośnięcia na 30min. Następnie smarujemy je masłem (1łyżka) i pieczemy około 15-25min (w zależności jakiej będą wielkości) w temp. 200st,

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

img_0665
poprzedni
Ciasteczka owsiane z bakaliami
herbatniki-cytrynowe
następny
Herbatniki cytrynowe