Bułki z suszonymi pomidorami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 600 g
Drożdże - 30 g
Suszone pomidory - 100 g
Masło - 40 g
Koncentrat pomidorowy - 100 g
Ciepła woda - 1/2 szkl.
Sól - 1,5 łyżeczki
Pieprz kajeński - szczypta lub ostrej apryki
Miód - 1 łyżeczka

Bułki z suszonymi pomidorami

Lekko pikantne z wyczuwalnymi kawałkami pomidorów.

  • 75 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Pyszne bułeczki o wspaniałym kolorze z dodatkiem pomidorów, które nadają im wyjątkowy smak. Doskonałe nawet z samym masłem, smakują wyśmienicie z mozzarellą :)

Kroki

1
Gotowe

Zaczyn

Drożdże razem z miodem rozpuszczamy w 5 łyżkach ciepłej wody i odstawiamy na 15 min.

2
Gotowe

Ciasto

Suszone pomidory kroimy w paski i mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min.

3
Gotowe

Ciasto dzielimy na 8 części. Dłonie posypujemy mąką i formujemy 8 bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko nacinamy na górze i pozostawiamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia.

4
Gotowe

Pieczenie

Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Czekladowe muffiny
poprzedni
Czekoladowe muffinki
IMG_7645
następny
Duszona wołowina z warzywami