Bylicowa babka makowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Drożdże - 50 g
Mleko - 1 szkl.
Cukier - 100 g + 1 łyżeczka
Mąka - 500 g
Margaryna - 100 g
Sól - niepełna łyżeczka
Jaja - 1 szt.
Nadzienie makowe
Mak - 250 g sparzonego i zmielonego dwukrotnie
Margaryna - 1/3 kostki
Jaja - 1 szt.
Cukier - 100 g
Rodzynki - 100 g
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Cukier puder - do posypania

Bylicowa babka makowa

Słodkie, domowej roboty nadzienie idealnie komponuje się z mało słodkim ciastem.

  • 2 godz. 15 min.
  • Porcje 20
  • Średni

O przepisie

To rodzinny przepis, z którego korzysta już któreś z kolei pokolenie. Makowiec zawsze wydawał mi się trudny. A ten przepis gwarantuje sukces wypieku. Mój mąż często prosi o babkę makową na obiad – i pochłania jedną keksówkę od razu :)

Kroki

1
Gotowe

Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy mak – zalewamy go gorącą wodą – ok. 0,5 cm nad makiem i zostawiamy na noc.

2
Gotowe

Drożdże rozpuszczamy w szklance letniego mleka z niepełną łyżeczką cukru. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

3
Gotowe

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy margarynę, sól, jajko i zaczyn drożdżowy. Dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W czasie, gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy nadzienie makowe. Sparzony mak przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki, przesmażamy regularnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.

4
Gotowe

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy, na środek rozkładamy nadzienie makowe, zwijamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

5
Gotowe

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Chleb z makiem
poprzedni
Chleb z makiem
Babka cytrynowa
następny
Babka cytrynowa