Chałka drożdżowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 700 g
Drożdże - 50 g
Margaryna - 1 łyżeczka
Masło - 2 łyżki
Śmietana - 1 łyżka
Cukier - 2 łyżki
Jaja - 2 szt.
Ciepła woda - 1 szkl.
Sól - 2 czubate łyżeczki
Wykończenie
Jaja - 1 szt. do posmarowania
Mak - do posypania

Chałka drożdżowa

Miękka, pachnąca, doskonale smakuje nawet z samym masłem.

  • 100 min.
  • Porcje 8
  • Średni

O przepisie

Przepis na chałkę dostałam kilka lat temu od mojej szwagierki. Jej widok i smak tak mnie urzekł, że wypróbowałam od razu. Od tego czasu robię ją bardzo często. Przepis jej w wersji na słono, ale jak ktoś lubi można dodać mnie soli, więcej cukru, a na górę zamiast maku zrobić kruszonkę. Do tego szklanka mleka i mamy wspaniałe domowe śniadanko  :)

Kroki

1
Gotowe

Robimy zaczyn z drożdży, połowy szklanki wody, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy masło i margarynę.

2
Gotowe

Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, śmietanę, cukier, sól, roztopione masło i margarynę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

3
Gotowe

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części, z każdej z nich robimy wałeczki o grubości 2 centymetrów, zaplatamy warkocz i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

4
Gotowe

Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

ciasteczka dorżdżowe ze smalcu
poprzedni
Drożdżowe ciasteczka ze smalcu
Chleb z ziarnami
następny
Chleb ziołowy