Chałka z budyniem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 800 g
Drożdże - 50 g
Masło - 100 g
Cukier - 100 g
Mleko - 250 ml + do posmarowania ciasta
Jajka - 1 szt.
Sól - 1/2 łyżeczki
Masa budyniowa
Mleko - 350 ml
Budyń śmietankowy - 1 opakowanie
Kruszonka
Mąka - 2 łyżki
Cukier - 1 łyżka
Masło - 1 łyżka

Chałka z budyniem

Mięciutka, z dodatkiem budyniu i chrupiącą kruszonką.

  • 2 godz. 30 min.
  • Porcje 16
  • Średni

O przepisie

Chałka zawsze kojarzyła mi się z babciną kuchnią – wspaniałym aromatem, mięciutkim pachnącym drożdżami ciastem i chrupiącą, słodką kruszonką. Niestety dzisiejsze chałki ze sklepu dalekie są od ideału. Dlatego od długiego okresu czasu sama je piekę, podobnie jak chlebki, czasem troszkę udoskonalając i dodając np. budyń. I co z tego, że trzeba czekać aż ciasto wyrośnie – efekt jest wart czekania :)

Kroki

1
Gotowe

Kruszonka

Składniki kruszonki wymieszać i zagnieść na jednolitą, kruchą masę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

2
Gotowe

Masa budyniowa

Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu (z wykorzystaniem mniejszej ilości mleka - 350 ml). Pozostawić do ostygnięcia.

3
Gotowe

Ciasto

Masło roztopić i poczekać żeby przestygło . Przygotować zaczyn - do miski wlać mleko, wsypać 150 g mąki i drożdże. Wszystko wymieszać i odstawić na 20 minut.

Do zaczynu wlać rozpuszczone masło, jajko, cukier, sól, resztę mąki i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. Podzielić ciasto na 6 części, każdą rozwałkować na długi, wąski prostokąt. Wzdłuż każdego prostokąta na środku ułożyć budyń i zrolować w długi wałek, wzdłuż jego dłuższej krawędzi. Wałki zebrać po 3 i zapleść z nich warkocz. Gotowe chałki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godz. Chałki posmarować mlekiem, posypać startą na tarce o grubych oczkach kruszonką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_7975
poprzedni
Masło orzechowe
Szaszłyki z fileta z kurczaka i kabanosów
następny
Szaszłyki z kurczaka i kabanosów