Chałka z oliwkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 600 g
Ciepła woda - 200 ml
Drożdże - 50 g
Cukier - 1 łyżeczka
Czarne oliwki - 40 g
Oliwki zielone - 40 g
Oliwa z oliwek - 50 ml
Jajka - 1 szt.
Sól - 1 łyżka
Lubczyk ogrodowy - 2 łyżki
Zioła prowansalskie - 1 łyżka
Czosnek - 2 ząbki
Do posmarowania
Żółtko - 1 szt.
Mleko - 1 łyżka

Chałka z oliwkami

Pachnąca oliwkami i ziołami.

  • 30 min. + czas oczekiwania
  • Porcje 14
  • Średni

O przepisie

Pieczywo od dawna piekę sama – zarówno na słodko jak i na słono. Na ten przepis trafiłam w internecie, a ponieważ uwielbam oliwki, wiedziałam że chałka podbije moje serce, a właściwie żołądek. I bez wątpienia tak się stało. Jest mięciutka, z dużą ilością oliwek – doskonale smakuje z samym masłem lub serkiem śmietankowym :) Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość, ponieważ jak to ciasto drożdżowe – potrzebuje czasu na wyrośniecie.

Kroki

1
Gotowe

Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłebienie, wkruszamy drożdże, zasypujemy je łyżeczką cukru i mieszamy z 100 ml ciepłej wody. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu na 30 minut.

2
Gotowe

Dodajemy sól, jajko, oliwę z oliwek i kolejne 100 ml ciepłej wody. Zagniatamy do momentu uzyskania plastycznego ciasta (jak jest za rzadkie dodajemy mąki, jak za gęste nieco ciepłej wody). Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 minut. W czasie gdy nasze ciasto będzie rosło kroimy oliwki na drobne kawałki, zioła siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do wyrośniętego ciasta i zagniatamy, podsypując maką, by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na 3 części. Formujemy 3 długie rulony, które zaplatamy w warkocz. Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut.

3
Gotowe

Roztrzepujemy żółtko z mlekiem, smarujemy chałkę. Pieczemy w 190 stopniach ok. 30 minut - na złocisty kolor.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8621
poprzedni
Krem marchewkowo – ananasowy
Chipsy z parmezanu
następny
Chipsy z parmezanu