Chipsy z parmezanu

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Parmezan - tarty - 9 łyżek

Chipsy z parmezanu

Efektowny dodatek do dań

  • 5 min.
  • Porcje 9
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo proste i bardzo szybkie. Oryginalny, wspaniale chrupiący dodatek do zup, sałatek.

Kroki

1
Gotowe

Rozgrzewamy patelnię. Kładziemy na niej kawałek papieru do pieczenia. Rozkładamy na nim starty na grubych oczkach ser parmezan - formując kółka - jedna łyżka sera - jedno kółko. Nie robię równych kółek, ponieważ ser po upieczeniu ma fajny, nieregularny kształt. Nakrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i przyciskamy lekko nasze placuszki z parmezanu by były plaskie. Smażymy chwilę, aż spód się zarumieni (2-3 min.) i przekładamy całość na drugą stronę. Po zarumienieniu drugiej strony zdejmujemy z patelni chipsy (razem z papierem), czekamy chwilę aż lekko przestygnie. Odrywamy delikatnie papier z naszych chipsów i gotowe :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Chałka z oliwkami
poprzedni
Chałka z oliwkami
Zupa krem z papryki z chipsami z parmezanu
następny
Zupa krem z papryki z chipsami z parmezanu