Chleb z kurkumą i kolendrą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 380 g
Kurkuma - 2 łyżeczki
Mleko - 220 ml
Drożdże - 20 g
Sól - 1 łyżeczka
Cukier - 1 łyżka
Żółtko - 2 szt.
Świeża kolendra - 4 łyżki posiekanej
Oliwa - do natłuszczenia miski

Chleb z kurkumą i kolendrą

Smaczny, o pieknej barwie i wspaniałym smaku.

  • 30 min. + czas oczekiwania
  • Porcje 14
  • Łatwy

O przepisie

Najlepsze i najzdrowsze są chleby pieczone w domu. Mam wiele sprawdzonych przepisów. Ten chlebuś urzeka żółciutkim kolorem dzięki dodatkowi kurkumy. W połączeniu z białym serem, pomidorem i szczypiorkiem jest wprost doskonały :)

Kroki

1
Gotowe

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut, by zaczęły pracować. Mąkę, kurkumę, sól, cukier łączymy, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, a następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i żółtka. Wyrabiamy ciasto - będzie klejące. Masę przekładamy do natłuszczonej oliwą miski i odstawiamy do podwojenia objętości.

2
Gotowe

Wyrośnięte ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch polewamy lekko wodą i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sernik z serków homogenizowanych
poprzedni
Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Piecfzarki z kaszą bulgur
następny
Pieczarki faszerowane kaszą bulgur