Chleb na zakwasie

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Zaczyn
Zakwas - 2 łyżki
Mąka żytnia - 1 szkl.
Ciepła woda - 1 szkl.
Ciasto
Mąka pszenna - 1 kg
Sól - 3 łyżeczki
Ciepła woda - 3 szkl.
Otręby pszenne - 3/4 szkl.
Słonecznik - 3/4 szkl.
Siemię lniane - 3/4 szkl.
Drożdże - 20 g

Chleb na zakwasie

Nie zrażajcie się długim czasem oczekiwania. Naprawdę warto poczekać :)

  • 12 godz.
  • Porcje 28
  • Średni

O przepisie

Czas przygotowania jest dość długi, dlatego najczęściej zaczynam go robić w piątek wieczorem. Rano w sobotę mój zaczyn już jest prawie gotowy a na kolację chrupiący i pachnący chlebek czeka na szturm moich łakomczuchów :)

Kroki

1
Gotowe
8-10 godz.

Zaczyn

W dużej misce mieszamy zakwas, szkl. mąki żytniej i wodę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 8 godz. (Ja robię zaczyn na noc, żeby rano zabrać się za kolejne etapy).

2
Gotowe
2 godz.

Ciasto

Do wyrośniętego zaczynu dodajmy składniki na ciasto - mąkę, sól, wodę, otręby pszenne, słonecznik, siemię lniane, i drożdże. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.

3
Gotowe

Do słoiczka odkładamy 2 łyżki zaczynu i wstawiamy do lodówki. Będzie na kolejny chleb. Zakwas w lodówce przechowujemy do 2 tygodni.

4
Gotowe
2 godz.

2 keksówki wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy olejem i wysypujemy sezamem), rozdzielamy nasz wyrośnięty zaczyn na 2 keksówki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny.

5
Gotowe

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Chleb z ziarnami
poprzedni
Chleb ziołowy
Ciasteczka ryżowe
następny
Ciasteczka ryżowe