Chleb na żurku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 500 g
Mąka z pełnego przemiału - 75 g
Mąka żytnia razowa - 75 g
Drożdże - 30 g
Żurek - 350 ml
Sól - 1,5 łyżeczki
Cukier - 1 łyżka
Oliwa - 2 łyżki
Słonecznik - 2 łyżki
Siemię lniane - 1,5 łyżki

Chleb na żurku

Wspaniale pachnący, chrupiący chlebuś :)

  • do 15 min. + czas oczekiwania
  • Porcje 18
  • Łatwy

O przepisie

Kolejny sprawdzony przepis na domowe pieczywo. Ciekawym składnikiem jest jak nazwa wskazuje – żurek :) Przygotowanie nie jest skomplikowane – jednak jak to w przypadku pieczywa musimy trochę odczekać, by ciasto wyrosło. Ale opłaca się :)

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dobrze wyrabiamy ciasto (jak jest zbyt twarde może dodać odrobinę więcej żurku płynnego). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie znów wyrabiamy krótką chwilę, przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 45-50 min. (do suchego patyczka).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Arbuzada
poprzedni
Arbuzada
Ciasto na kruchym spodzie z owocami
następny
Ciasto na kruchym spodzie z owocami