Chleb owsiany

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Płatki owsiane górskie - 8 łyżek
Drożdże - 50 g
Sól - 2 łyżeczki
Cukier - 1 łyżeczka
Ciepła woda - 1 litr
Mąka - 1 kg
Słonecznik - 1 garść
Siemię lniane - 1 garść
Mleko - 2 łyżki do wykończenia
Słonecznik - 2 łyżki do dekoracji

Chleb owsiany

Bardzo szybki, długo świeży.

  • 20 min.
  • Porcje 28
  • Łatwy

O przepisie

Przepis zaczerpnięty z książki Ewy Wachowicz. Odkąd wypróbowałam po raz pierwszy, zagościł na stałe na moim stole. Czas przygotowania jest krótki, a po upieczeniu długo zachowuje świeżość. Zobacz filmik – http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/odcinek-17/

Kroki

1
Gotowe

Ciepłą wodę wlewamy do miski, wsypujemy płatki, sól i cukier. Wkruszamy drożdże i odstawiamy na 20 minut.

2
Gotowe

Dodajemy mąkę, garść siemienia lnianego, garść słonecznika. Mieszamy i przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Górę polewamy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem.

3
Gotowe

Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sernik z polewą czekoladową
poprzedni
Sernik z polewą czekoladową
Swinki w kocykach
następny
Świnki w kocykach