Chleb pszenno-żytni z żurawiną

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 250 g
Mąka żytnia razowa - 250 g
Woda - ciepła - 500 ml
Drożdże suche - 7 g
Cukier - 2 łyżeczki
Sól - 1 płaska łyżeczka
Płatki owsiane górskie - 50 g
Suszona żurawina - 100 g

Chleb pszenno-żytni z żurawiną

Pyszny i bardzo prosty :)

  • 5 min. + 3 godz. oczekiwania
  • Porcje 14
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo prosty chleb. Jedyne co jest potrzebne to czas oczekiwania. Suszona żurawia nadaje mu lekko słodki posmak. Jest tak dobry, że smakuje nawet z samym masłem.

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki wkładamy do miski, drożdże rozpuszczając wcześniej w ciepłej wodzie. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Jak ciasto urośnie przekładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejną godzinę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę i 20 minut. Na ostatnie 20 minut wyjmujemy chleb z keksówki i pieczemy na blasze, by nie był mokry od spodu. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Szampan z truskawkami
poprzedni
Szampan z truskawkami
IMG_8184
następny
Koktajl owocowo-szpinakowy