Chleb tostowy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 500 g
Ciepła woda - 260 ml.
Drożdże - 15 g
Masło - 35 g tem. pokojowa
Jajka - 1 szt.
Sól - 1 łyżeczka
Cukier - 1 łyżeczka
Czarnuszka - 1,5 łyżeczki mozna dać więcej lub mniej
Olej - 1 łyżeczka do posmarowania blaszki

Chleb tostowy

Chleb i na tosty i na kanapki

  • 120 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Przepis znalazłam w książce i został przez nas od razu zaakceptowany po pierwszym wypieku. Chleb nadaje się zarówno do tostów, sandwiczy a również na zwykłe kanapki. Możemy go zrobić z dodatkami typu czarnuszka, czarny mak lub po prostu bez niczego.

Kroki

1
Gotowe

Drożdże rozpuścić w 100 ml. ciepłej wody, wymieszać z cukrem oraz dwoma łyżkami mąki. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.

2
Gotowe

Pozostałą część mąki przesiać do rozczynu, dodać resztę wody, masło, jajko, sól i czarnuszkę. Ciasto dokładnie wyrobić około 10-15 min. przykryć je i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.

3
Gotowe

Ciasto odgazować przez uderzenie w nie pięścią, ponownie zagnieść. Przełożyć do natłuszczonej blaszki keksowej. Przykryć i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.

Chleb pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200st.
Po tym czasie wyciągamy chleb z formy i studzimy

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_7651
poprzedni
Rosołek z kaszą manna
IMG_7680
następny
Frittata z kurczakiem i warzywami