Chleb z makiem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 450 g.
Drożdże - 25 g
Ciepła woda - 220 ml
Masło - 4 łyżki
Mak - 2 łyżki
Sól - 1 łyżeczka
Cukier - 1 łyżeczka
Żółtko - 1 szt.
Mleko - odrobina

Chleb z makiem

Mięciutki i pachnący makiem chlebek.

  • 3 godz.
  • Porcje 14
  • Łatwy

O przepisie

Chleb, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Jest mięciutki, pachnący – po prostu doskonały. Świetnie smakuje nawet z samym masłem.

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki (oprócz żółtka, mleka i maku) połączyć w dużej misce i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Ponownie krótko wyrobić, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na kolejne 2 godz.

3
Gotowe

Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować wierzch chleba. Posypać makiem. Piec 40 minut w 200 stopniach.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_7648
poprzedni
Pieczone bataty
1. Bylicowa babka makowa
następny
Bylicowa babka makowa