Chleb ziołowy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 500 g
Drożdże suche - 14 g 2 małe torebki
Cukier - 2 łyżeczki
Sól - 2 płaskie łyżeczki
Otręby owsiane - 4 łyżki
Ciepła woda - 400 ml
Zioła prowansalskie - 1 łyżka

Chleb ziołowy

Nie ma jak domowy chlebek.

  • 35 min.
  • Porcje 14
  • Łatwy

O przepisie

Kolejny przepis na chleb, który jest prosty, a czas przygotowania niezbyt długi. Suszone zioła nadają mu świetny smak. Doskonale smakuje z różnego rodzaju pastami lub po prostu z sezonowym pomidorem i szczypiorkiem.

Kroki

1
Gotowe

Drożdże wsypujemy do miski, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut.

2
Gotowe

Do miski z drożdżami dodajemy mąkę, cukier, sól, otręby owsiane i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

3
Gotowe

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z przepisu wychodzi 1 keksówka.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Chałka
poprzedni
Chałka drożdżowa
Chlebek na zakwasie
następny
Chleb na zakwasie