Chlebek drożdżowy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jajka - 6 szt.
Cukier - 2 szkl.
Drożdże - 100 g
Olej - 1,5 szkl.
Mleko - 2 szkl.
Mąka - 1 kg
Kandyzowana skórka z pomarańczy - 50-60 g

Chlebek drożdżowy

Do środka możemy dodać bakalie jakie chcemy.

  • 5 min. + czas oczekiwania
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Babcina drożdżówka na słodko ze szklanką mleka – tak kojarzy mi się cudowne dzieciństwo :) Dlatego jak znalazłam ten przepis – w książce mojej ulubionej Ewy Wachowicz – nie wahałam się by ją zrobić. Jest bardzo prosta i przepyszna. Najlepiej zarobić zaczyn wieczorem, by miał całą noc by urosnąć.

Kroki

1
Gotowe

Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy rozkruszone drożdże, wlewamy olej i letnie mleko. NIE MIESZAMY! Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godz. (najlepiej na noc) w ciepłe miejsce. Rano dodajemy mąkę, skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy (ale nie wyrabiamy! Ja zrobiłam to łyżką). Ciasto przelewamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Podajemy ze szklanką mleka i domową konfiturą. Sam też smakuje doskonale :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Smalec z fasoli
poprzedni
“Smalec” z fasoli
Ciasteczka owsiane z żurawiną
następny
Ciasteczka owsiane z żurawiną