Chlebek z mąki kukurydzianej

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka kukurydziana - 1,5 szkl.
Mąka pszenna - 2,5 szkl.
Masło - 1 łyżka (miękkie)
Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
Cukier - 1łyżeczka
Sól - 1 łyżka
Ciepła woda - 350 ml

Chlebek z mąki kukurydzianej

Nie ma jak domowe pieczywo :)

  • 10 min. + czas wyrastania
  • Łatwy

O przepisie

Po południu zorientowałam się, że zapomniałam kupić chleba. A że dopadł mnie leń i nie chciało mi się wyjechać do miasta, postanowiłam upiec pieczywo. W szafce znalazłam trochę mąki kukurydzianej, więc wyszperałam w internecie przepis na chlebek z niej. Prosty przepis pochodzi ze strony Przepisy Joli.

Kroki

1
Gotowe

Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godz. Po wyrośnięciu wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 40 minut.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasteczka z marmoladą
poprzedni
Ciasteczka z marmoladą