Chlebek pszenno-kukurydziany

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka kukurydziana - 180g
Mąka pszenna - 320g
Masło - 35g
Drożdże - 15g
Ciepła woda - 350 ml
Sól - 1 łyżeczka

Chlebek pszenno-kukurydziany

Mąka kukurydziana i pyszny chleb

  • 2 godz wyrastania, 40 min pieczenia i 15 min wyrabiania
  • Średni

O przepisie

Czasami mamy ochotę na pieczywo ale inne niż zwykłe. Możemy zrobić chlebek faszerowany, na zakwasie, na drożdżach itd.  Ja postanowiłam zrobić z dwóch rożnych mąk.

Podczas wyrabiania ciasta nie dawałam dużej szansy temu chlebkowi ale efekt końcowy mnie zaskoczył.

 

Kroki

1
Gotowe

wyrabianie ciasta na chleb

Makie przesiewamy do miski dodajemy ciepła wodę, rozkruszone drożdże, sól i wyrabiamy 5 min. (u mnie mikser z hakiem). Dodaję masło i wyrabiam jeszcze 15 min.
Ciasto pozostawiam przykryte na 1 godz. następnie przebijam, przekładam do foremki i pozostawiam na kolejna godzinę. Gdy minie ten czas chleb należy delikatnie ponacinać.

2
Gotowe

Pieczenie chleba

Gdy ciasto wyrośnie w foremce nagrzewam piekarnik do 220st.
Na dół piekarnika wkładam naczynie żaroodporne z wrzącą wodą a formę z ciastem wkładamy na środkowy poziom. pieczemy 10min. Po tym czasie wyciągamy naczynie z wodą a chleb pieczemy jeszcze 30min.
Gotowy chlebek studzimy na kratce

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

20170520_161943
poprzedni
Pilpety faszerowane mozarellą
20170527_120958-1
następny
Koktajl jaglano-kurkumowy