Chlebki do żurku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 1 kg
Drożdże suche - 2 opakowania
Woda - 550 ml
Mleko - 100 ml
Olej - 3 łyżki
Sól - 3 łyżeczki
Cukier - 2 płaskie łyżeczki
Jaja - 1 szt. - do posmarowania + odrobina mleka
Czarny sezam - do posypania lub mak, czarnuszka

Chlebki do żurku

Pyszne w smaku :)

  • 15 min. + czas oczekiwania
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Jak domowo to domowo :) Zakwas na żurek zrobiony, to teraz trzeba się zabrać za chlebki. Są zwarte, pyszne i najważniejsze, że zupa z nich się nie wylewa. Nawet jak nalejemy dokładkę :) Te chlebki mogą też być wykorzystane przy kwaśnicy, czy grochówce. Chlebki robi się prosto :)

Kroki

1
Gotowe

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i drożdże. Wlewamy letnie mleko, letnią wodę, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto (jest trochę klejące. Gdy bardzo lepi się do rąk dosypujemy nieco mąki). Miskę smarujemy olejem i przekładamy wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 równe części, z każdej formujemy chlebek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka, smarujemy każdy chlebek, dzięki czemu ładnie się zarumieni i posypujemy czarnym sezamem lub czarnuszką, czy makiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu ucinamy górną część, wydrążamy i wlewamy naszą zupkę. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Zakwas na żurek
poprzedni
Zakwas na żurek
Żurek w chlebie
następny
Żurek w domowym chlebku