Chłodnik z botwinki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Botwinka - 1 pęczek
Woda - 500 ml
Maślanka - 1 litr
Kefir - 400 g
Ogórek zielony - 1 szt.
Rzodkiewka - 4 szt.
Jajka - 6 - 8 szt.
Koperek - pęczek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Chłodnik z botwinki

Chłodnik - idealne danie na upalne dni

  • do 40 min.
  • Porcje 6
  • Średni

O przepisie

Jest to moja wersja chłodnika czyli po prostu troszkę gęstszy niż niektórzy robią. Idealne na obiad lub kolację na upalne dni. Zrobienie tego rodzaju zupy nie jest wcale czasochłonne a możemy zrobić porcję na 2 dni i trzymać w lodówce.

Kroki

1
Gotowe

Baza

Wodę zagotowujemy. Liście i łodygi botwinki odcinamy od buraków. Buraki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy do miękkości buraków. Liście i łodygi bardzo drobno kroimy i dodajemy do gotujących się buraków i całość gotujemy jeszcze 5 min. Odstawiamy do schłodzenia.

2
Gotowe

Chłodnik

Do schłodzonej bazy dodajemy maślankę i kefir i całość dokładnie mieszamy. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pól i pozbywamy się pestek. Ogórka i rzodkiewkę trzemy na grubych oczkach następnie dodając do naszej zupy. Koperek drobno siekamy i dorzucamy do całości. Zupę dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki aby się schłodziła. Jaka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Schłodzona zupę nakładamy na talerze i dodajemy do każdej porcji jajko.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_7996
poprzedni
Koktajl jogurtowo-owocowy
IMG_8065
następny
Sałatka z kaszą kuskus