Choinka z ciasta francuskiego

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 2 opakowania
Jajka - 1 szt. - do posmarowania
Bakalie - do posypania niekoniecznie
Domowa masa makowa
Mak - 250 g
Margaryna - 1/3 kostki
Jaja - 1 szt.
Cukier - 100 g
Rodzynki - 100 g można wymieszać je z mieszanką keksową
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki

Choinka z ciasta francuskiego

Choinka pachnąca makiem i bakaliami.

  • 10 min. + przygotowanie masy makowej
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Nie ma świąt bez choinki, prawda? U mnie w domu zawsze są dwie – jedna stojąca z bombkami a druga na stole z nadzieniem makowym. Przynajmniej przez krótką chwilę, póki nie zniknie 😉 Robi się ją bardzo szybko, ponieważ wykorzystuję gotowe ciasto francuskie. Jeśli nie mamy czasu możemy skorzystać również z gotowej masy makowej, ale pewnie większość z Was, tak jak ja, robi również domowe makowce, warto więc takiej masy zrobić więcej.

Kroki

1
Gotowe

Masa makowa

Możemy skorzystać z gotowej masy makowej, ale co domowa to domowa :)

Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy mak – zalewamy go gorącą wodą – ok. 0,5 cm nad makiem i zostawiamy na noc. Sparzony mak przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki, przesmażamy regularnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.

2
Gotowe

Choinka

Z ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe trójkąty (pozostałe części zostawiamy i wykorzystujemy do zrobienia ciastek z makiem).
Jeden z trójkątów układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy masa makową. Przykrywamy drugim wyciętym trójkątem z ciasta francuskiego. Następnie nacinamy ciasto po bokach (choinkowe gałązki) na pasy o szerokości ok. 1 centymetra, zostawiając środkową część nie naciętą. Gałązki choinki skręcamy wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, ściskając je na końcu. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i dekorujemy bakaliami.

Z pozostałego ciasta francuskiego i masy makowej robimy ciastka o dowolnym kształcie.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 17-20 minut - do zarumienienia.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

pieczona-kaczka-z-jablkami
poprzedni
Pieczona kaczka z jabłkami
rogaliki-serowe-z-marmolada
następny
Serowe rogaliki z marmoladą