Ciasteczka bez jajka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 2 szkl.
Śmietana - 1 szkl.
Masło - 1 kostka
Dodatkowo
Orzechy - siekane - do posypania
Cukier - niewiele - do wymieszania z orzechami

Ciasteczka bez jajka

Minimum składników, maksimum smaku :)

  • 20 min.
  • Łatwy

O przepisie

Uwielbiam przepisy na słodkości, w których jest niewiele składników, a smak zaskakuje. Takie są właśnie przepisy z czasów, kiedy piekły i gotowały nasze Babcie – niezawodne. Ciasto na ciasteczka to połączenie raptem 3 składników :)

Kroki

1
Gotowe

Mąkę, śmietanę i masło łączymy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty foremką. Posypujemy siekanymi orzechami wymieszanymi z cukrem i lekko wgniatamy w ciasto (można najpierw posmarować rozbełtanym jajkiem).

Cukru dodajemy według uznania - w zależności czy lubimy bardziej czy mniej słodkie.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Jabłecznik z budyniem
poprzedni
Jabłecznik z budyniem
3. Kruche ciasteczka
następny
Kruche ciasteczka