Ciasteczka chałwowo-owsiane

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Płatki owsiane - 50 g
Chałwa - 50 g (ulubiony smak)
Margaryna - 70 g
Cukier - 100 g
Mąka pszenna - 100 g
Jajka - 1 szt.
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki

Ciasteczka chałwowo-owsiane

Wspaniały smak chałwy :)

  • 5 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Cudowne połączenie płatków owsianych i ulubionej chałwy. Ciasteczka są słodkie o mocnym posmaku chałwy. Przygotowuje się je ekspresowo, dlatego wypróbujcie przepis. Mam nadzieję, że jak schrupiecie pierwsze ciastko to pokochacie je jak ja:) Przepis pochodzi ze strony www.digotuje.pl

Kroki

1
Gotowe

Margarynę miksujemy z pokruszoną chałwą. Dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy (można mikserem). Masę schładzamy w lodówce 30 min. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstęp między ciastkami musi być duży, ponieważ ciastka mocno rozlewają się na boki (nawet jak w danym momencie wydaje Wam się, że masa jest zbita :) ). Piec 15 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy - wówczas stwardnieją. I zajadamy nasze pyszności chałwowe :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

deser-rafaello
poprzedni
Deser Rafaello
salatka-sledziowa-z-jajkami
następny
Sałatka śledziowa z jajkami